De Costa del Azahar

De Costa del Azahar is een kustgebied tussen Vinarós in het noorden en Valencia in het zuiden en is ruim 120 km lang. Het is een nog relatief onbekend gebied, vooral geliefd bij de Spanjaarden zelf. Omdat het niet zo druk is als de andere, bekendere costa’s heeft het zijn echte Spaanse identiteit weten te behouden. Dat betekent rust, ruimte en veel historie.

Naast het moderne leven aan de kust is het binnenland relatief rustig en traditioneel. Daar bevinden zich schitterend bewaard gebleven dorpen waar men zich weer in de Middeleeuwen waant. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Morella, Peñíscola en San Matéu. Aan de kust zijn de lange zandstranden van o.a. Peñíscola en Vinarós, geliefd. Deze stranden lopen vrij geleidelijk in zee af.

Een prachtig stuk authentiek Spanje. Voor het weekblad Libelle zelfs aanleiding om er een artikel aan te wijden. En ook het Amerikaanse Forbes noemt de Costa del Azahar als één van de beste plaatsen om te genieten van je pensioen.

De kuststreek

Het unieke Peñíscola is zonder meer de parel van de Costa del Azahár met zijn in zee gebouwde burcht en oude stad.  In dit stadje hebben 3 pausen hu zetel buiten het Vaticaanstad gehad waaronder de paus  Benedicto XIII vanaf 1411 tot zijn aftreden in 1417. Absoluut een bezienswaardigheid. Het is een toeristische plaats met veel hotels. ‘s Middags keert de vissersvloot weer terug in de haven en kan men er verse vis kopen. Peñíscola heeft prachtige brede stranden waar ook de watersporter prima terecht kan. Ten zuiden van Peñíscola ligt het natuurpark Serra d’Irta.

Vinaros combineert een mooie, autovrije boulevard met een breed strand met het authentieke van een Spaans vissersdorp. Het heeft een oud centrum met leuke winkeltjes terwijl het aangrenzende moderne winkelgebied grotere winkels heeft. Het dorp staat bekend om zijn gamba’s en langoustines.

Benicarlo heeft een prachtige overdekte, dagelijks geopende markt en vele winkels waar verse vis en verse producten van het land worden verkocht. Deze vissersplaats staat ook bekend om zijn artisjokkenteelt, waarvoor Benicarló een paar jaar geleden officiëel het kwaliteits certificaat heeft ontvangen .

Het havengebied kent vele restaurantjes waar men  heerlijk kan eten.

Copyright © 2020 Landhuis Girasoles