Het dorpje Càlig

Op 9 km van de kustlijn ligt het dorpje Càlig: een relatief klein, typisch Spaans agrarisch dorp in het noorden van de provincie Castellón dat weer onderdeel is van de ‘comunidad’ Valenciana. Càlig telt ongeveer 2000 vriendelijke en behulpzame inwoners en heeft zijn eigen gemeentehuis en burgermeester. Het dorp heeft een prachtige oude kerk in het centrum, een gerestaureerde oude toren en een ‘Ermita’ net buiten het dorp, waar jaarlijks feesten worden georganiseerd voor en door de bewoners.

De directe omgeving van Càlig bestaat  vooral uit boomgaarden van  olijven, amandelen en  sinaasappels en natuurlijk onontgonnen bosgebied. In april-mei, als de sinaasappelbomen in bloei staan, geurt de hele omgeving licht zoet, te vergelijken met de geur van wilde jasmijn. Een unieke ervaring!  Daar heeft deze kust ook zijn naam aan te danken: Costa del Azahar ofwel Oranjebloesemkust).

Het leven in Càlig is traditioneel met veel aandacht voor de vele feesten het hele jaar door. Het agrarische karakter wordt onderstreept door de vele lokale producten die in het dorp te koop zijn. Van sinaasappels tot olijfolie en van amandelen tot honing. Lokale lekkernijen, muziek en dans worden gekoesterd door de lokale bevolking.

Restaurants serveren veelal traditionele gerechten: eenvoudig maar heerlijk.

Copyright © 2020 Landhuis Girasoles